Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2007 16:50 - Спорт
Автор: vseznaiko Категория: Спорт   
Прочетен: 1344 Коментари: 1 Гласове:
0



Съвет на Европа 

На пръв поглед спортът може да не изглежда очевидно средство за по-нататъшно обединяване на Европа, но всъщност той играе доста важна роля в този процес. За да спортувате с някого не се изисква общ език или култура, определена националност или религиозни убеждения. 

За да могат да спортуват хората с увреждания се полагат специални грижи. Все по-голяма част от възрастните хора и социално слабите разполагат с възможности да спортуват в резултат на последователните усилия на европейските страни да им се предоставят улеснения за това. Накратко, спортът се универсализира и се превръща в поле за изява на всички прослойки от населението. 

Спортът може също да бъде средство за социална интеграция. Той може да помогне на маргинализирани и движещи се на ръба на обществото хора като млади нарушители на закона например, да намерят своя път обратно към обществото. Спортът може да предложи интересни варианти и на безработните. 

Съветът на Европа отдавна е оценил големия потенциал на спорта и в последните 35 години последователно работи за създаването на единни европейски стандарти в областта на спорта. В средата на 60-те години на ХХ в. инициативите на СЕ в областта на спортната политика, приемат общия девиз “Спортът е за всички”, който днес е широко известна формула, на която се основава спортната политика на много държави по света вкл. и извън Европа. 

Европейската спортна харта, приета от Съвета на Европа през 1992 г. има за цел да даде възможност на всеки човек да спортува в една сигурна и здравословна среда. В нея се съдържат насоките за създаването и поддържането на националните спортни системи. Освен другите сфери тя обхваща и такива въпроси като националните и международните отношения, финансирането и маркетинга на спорта, осигуряването едновременно на развитие на масовия  и елитния спорт, както и отговорностите на любителите на спорта за опазване на околната среда. 

Новият Кодекс на спортната етика повелява необходимостта от честност  в спорта и има за цел изчистването на спорта от явления като корупция, допинг, расизъм, ксенофобия и нетолерантност. Детайлно са разработени отговорностите на правителствата, спортните организации и отделните личности за осигуряването на честната игра като същинска и централна съставна част на спорта

Около двайсет държави се присъединиха към Съвета на Европа през последните тринайсет години и Европейската спортна харта им помага да създадат нови демократични спортни системи. Съветът на Европа провежда програма от семинари, работни визити и парламентарни изслушвания под името СПРИНТ, за да съдейства с информация, сътрудничество и помощ в редица сфери, включително законодателството, финансирането и маркетинга на спорта, развитието на спорта за инвалиди, за жени, за изграждането на спортни съоръжения, благоприятни за околната среда, и др. Програмата осъществява повече от 350 събития за един десетгодишен период и представлява е сериозен принос за обединяването на държавите от Европа. 

Съвременното разгръщане на програмата включва използването на спорта на Балканите и в Кавказ за обединяване на деца от различни държави или групи, за да помогне да се преодоляват разделенията, причинени от конфликтите в тези райони. 

  • Другото лице на спорта
 

Разбира се, съществува и необходимост да се премахнат негативните страни на спорта. Две конвенции на Съвета на Европа търсят пътища да се борят против използването на вещества, които повишават резултатите в спорта, и да се предотвратят проявите на насилие от страна на зрителите, често свързани с големи спортни събития. 

Антидопинговата конвенция е отворена за всички държави по света и привлича интереса особено днес, когато е създаден един нов орган – Световната антидопингова агенция. Допингът е сериозен проблем в спорта и конвенцията е много подходящ инструмент в борбата против неговото разпространение. 

Конвенцията против зрителското насилие е проектирана след трагедията на футболния стадион в Хейзъл, Белгия. Тя съдържа редица мерки, които разпределят отговорностите на полицията, разпоредителите, мениджърите на стадионите и др. Днес се придава особено значение на отговорността на запалянковците и на техните клубове. 

Нова важна препоръка на Съвета на Европа е борбата с расизма и ксенофобията в спорта по всички възможни начини, като се подчертава значението на позитивните мерки като например образованието. 

  • Спортът обединява Европа
 

Елитният професионален спорт вече минава границите на Европа с играчи, представляващи държави, различни от техните собствени. Европа се обединява за намирането на решения на общите проблеми на спорта и държавите си сътрудничат и се подпомагат в създаването на демократични спортни системи. На равнище индивид спортът не изисква играчът да говори определен език, да изповядва определена религия или да бъде от дадена националност. Необходимо е само той (или тя) да съблюдава правилата на играта и да обединява хората в тяхната любов към физическата дейност и забавлението. 
 
 
 
 
 



Тагове:   спорт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - gotino e
01.02.2007 22:48
stava ima got inform
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vseznaiko
Категория: Забавление
Прочетен: 73823
Постинги: 28
Коментари: 53
Гласове: 139
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930